Połącz się z nami

Cześć, czego szukasz?

Poradniki

Usunięcie Facebooka raz na zawsze – wszystko, co musisz wiedzieć

Czy da się usunąć Facebooka na zawsze?

Korzystanie z mediów społecznościowych, a zwłaszcza Facebooka, niesie ze sobą nie tylko korzyści, ale również problemy. Być może zorientowałeś się, że każdego dnia marnujesz na nim zbyt wiele czasu albo pragniesz dokonać gwałtownej zmiany lub po prostu zacząłeś się troszczyć o swoją prywatność. Niezależnie od powodu, jeśli zastanawiasz się, jak usunąć konto na FB, trafiłeś we właściwe miejsce. Masz na to dwie możliwości: jedna jest wyborem ostatecznym – usunięciem profilu na stałe, a druga – jego tymczasową dezaktywacją.

Jaka jest różnica między dezaktywacją a usunięciem Facebooka?

Istnieje kilka różnic pomiędzy dezaktywacją a usunięciem konta. Jeżeli zdecydujesz się na dezaktywację, twój profil stanie się niedostępny i nikt z użytkowników nie będzie mógł go zobaczyć, jednak pozostaniesz na liście swoich znajomych. Nie znikną również utworzone posty oraz komentarze. Konto będziesz mógł ponownie uruchomić w dowolnym momencie, wystarczy tylko się na nie ponownie zalogować, a cały proces możesz powtórzyć bez żadnych problemów. Usunięcie konta jest trwałe. Ponadto wszystkie posty, zdjęcie oraz komentarze, jakie stworzyłeś na Facebooku podczas korzystania z konta, zostaną usunięte. Nie będziesz mógł również zalogować się do usług, gdzie uwiarygodniłeś się właśnie przez Facebooka.

Jak zlikwidować konto na Facebooku

Wiedza o tym, jak usunąć konto na fejsie to ważna i przydatna kwestia. Warto wiedzieć, że ten proces jest możliwy do wykonania z poziomu komputera. Aby to zrobić, należy kliknąć strzałkę w prawym górnym rogu strony na własnym profilu, a następnie wejść w zakładkę „ustawienia i prywatność”. Następnie kliknij „twoje informacje na Facebooku”, a ostatni krok to „dezaktywacja i usunięcia”. W tym miejscu należy wybrać „usuń konto na stałe”, by rozpocząć usuwanie konta.

Czy można usunąć konto na Facebooku raz na zawsze?

Wiesz już, jak usunąć konto Facebook, jednak czy na pewno znika ono wtedy na stałe? Jak podaje Facebook – tak, jednak usuwanie wszystkich treści może zająć serwisowi nawet do 90 dni. Po tym czasie niektóre nasze informacje dalej mogą być przechowywane na serwerach Facebooka, jednak nie mamy na to wpływu.

Jak usunąć konto na FB?

Usunięcie konta na FB – co jeśli zmieniłem zdanie?

Udało ci się usunąć konto z Facebooka. Co jeśli z jakiegoś powodu zmieniłeś zdanie? Otóż nie wszystko stracone! Jak podaje serwis, jeśli zalogujesz się na osobiste konto przed upływem 30 dni od podjęcia decyzji o trwałym usunięciu, serwis przywróci konto. Wówczas będziesz mógł korzystać z niego jak dotychczas.

Podsumowanie

Facebook daje nam możliwość zarówno tymczasowej dezaktywacji, jak i trwałego usunięcia konta. To bardzo przydatne funkcje, które mogą przydać się każdemu – niezależnie, czy planuje zrobić sobie od Facebooka krótką przerwę, czy wybrać opcję pozbycia się go na stałe. Zawsze warto zdawać sobie sprawę z tego, jak ważna jest nasza prywatność i jakie mamy do niej prawa.

NEWSLETTER

Przeczytaj również

Poradniki

Każda osoba prowadząca swoją działalność w sieci prędzej czy później spotka się z terminem big data. Mamy tu do czynienia z ogromną ilością informacji....

Poradniki

Wybór ścieżki kariery jest jedną z najważniejszych decyzji w życiu. Podejmując ją, warto kierować się nie tylko talentem, ale również tym, jakie są trendy...

Poradniki

Marketing jest obecnie jedną z bardziej dynamicznie rozwijających się gałęzi nauki. Od dawna wiadomo, że zastosowanie skutecznych działań marketingowych może bezpośrednio przełożyć się na...

Poradniki

Firmy prześcigają się w pozyskiwaniu nowych klientów, a także utrzymywaniu dobrych relacji z tymi, z którymi już współpracują. Skuteczną pomocą w działaniach nastawionych na...